HTML

Vihar és előretörés Diósgyőrben

2014.01.02. 17:44 Onlajnok

Az idei szezonban hatályba lépő ”huligántörvény” eddig elég sok kellemetlenséget okozott. De nemcsak a szervezett szurkolói csoportokat akadályozta, hanem az ”oldallelátós” szurkolók körében is megbotránkoztatóvá vált. Ennek egyik ékes példája: Diósgyőr.

Tényként kezelhető, hogy a borsodi csapat meccseit látogatják a legtöbben. Az átlag nézőszám körülbelül 6000 néző körül mozog a hazai meccseken. Egy nagyobb rangadón pedig akár tízezer néző is kilátogathat. Ez így is történt (volna) a DVTK-Vidi mérkőzésen, ám az MLSZ közbeszólt. Nem engedtek be több molinót, erre a diósgyőri brigádok összefogva, nem mentek be a meccsre és inkább a klubszékházhoz vonultak tüntető jelleggel.

Ismertek azok a drapik, amiket nem engedtek be a stadionba. Volt köztük egy Nagy-Magyarországos, amin egy rohamsisakos katona szerepelt, „Hazádnak rendületlenül” szöveggel. A Szövetség azzal érvelt, hogy a kép a molinón politika síkba vetít, ezzel sértő lehet másokra számára. (Kérem, egy katona és egy Szózat idézet most mégis, kinek sértő?). A következő egy angol zászló volt, rajta Gyál felirattal. Eddig még senki sehonnan nem kapott  választ, hogy ez miért volt nem megfelelő a Szövetség számára. Semmilyen politikai, társadalmi vagy etnikai üzenete nincs, de azért az MLSZ még ebben is talált kivetni valót. A lelátón már 10 éve ott lévő Commandos csoport sem vihette be a drapiját. De talán a legnagyobb balhét, a negyedik és egyben utolsó molinó verte ki. A diósgyőri keménymag egyik alapvető pillére a Sturm und Drang (vihar és előretörés)nevű csoport saját névvel ellátott drapériája. Minden tanult és kevésbé tanult ember számára érthető, a szurkolók a Schiller és Goethe által fémjelzett klasszicista mozgalomra utalnak. Ennek az irodalmi irányzatnak főbb eleme volt a szenvedélyesség és a múlthoz való ragaszkodás. Az ultrák ezt szerették volna kifejezni a névválasztással, hiszen ők ezt tartják számukra mérvadónak.  A futballszövetség azzal azindokkal  utasította vissza a drapériát, hiszen az önkényuralmi üzenetet tartalmaz.

Most komolyan? Ilyen nevetséges dolgokkal próbálják meg ellehetetleníteni az ultrák és huligánok életét a lelátón? Ennyire szánalmas megoldást még egy futballszövetség sem produkált a világon. (Talán az FA hajtott végre nagyobb baklövést, amikor kitiltotta a Celtic meccsekről a zöld-fehér zászlókat, de ez megint más téma.)Persze ezek mellé hatalmas médiacirkuszt is rendeltek, a legtöbb online és nyomtatott sajtó is kiemelten foglalkozott az üggyel. Persze ezen az íráson kívül, szinte sehol nem tüntették fel pozitív módon a drukkereket. A meccs után a szurkolók bojkottot hirdettek , ahol nem kaptak választ a kérdéseikre,erre mindenfajta kommunikációt megszakítottak a klubbal teljesen jogosan

Igazából most jön az a rész, amiért az előző tényeket elmondtam. Egy internetes oldalon az alábbi cikkre bukkantam, ezzel a címmel: Szebbé tette a kis betegek karácsonyát a Sturm und Drang. Sehol máshol nem találtam semmit erről a nemes esetről, legfőképpen nem azokon az oldalakon, akik egy hónappal ezelőtt próbálták bemocskolni a diósgyőriek nevét. A csoport saját és adakozott pénzből (54000 forintból) vásárolt egy vadonatúj DVD-lejátszót és több társasjátékot a kórháznak. A Karácsonyt ott töltő gyerekeket könyvekkel , játékokkal és édességgel ajándékozták meg, így szebbé téve a kis gyermekek Karácsonyát.

Ez a jócselekedetük, mint ahogy az előbb leírtam, sehol nem kapott visszhangot. De az MLSZ bőven azt hangoztatja, hogy ezek az emberek a magyar labdarúgás szennyei. Akik saját pénzükből támogatnak rászorulókat, betegeket, akik hangulatot varázsolnak a meccsekre, akik a világ végére is elmennek a csapatukért. Igen, az MLSZ ezt bátran ki is mondja, hogy ők miatt tartunk itt. Még véletlenül sem a bundás játékosok, felelőtlen klubvezetők, tucatlégiósok miatt és a sort még sorolhatnám.

Ennek az írásnak a célja, hogy lássuk, az ultrák is emberek és sokszor több jóság van bennük, mint másokban. 

Kovács Dani

www.onlajnok.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlajnok.blog.hu/api/trackback/id/tr385721780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása